
Unul dintre cele mai bune stiluri pentru a da o nota de prospetime casei tale este stilul mediteranean, datorita luminii, culorilor si materialelor naturale care fac parte din aceasta estetica.
Cu nuante de alb si albastru, elemente din piatra, elemente din materiale delicate si piese artizanale inspirate de mare, stilul mediteranean ajuta la crearea unor atmosfere proaspete si confortabile.
In acest articol dorim sa te invatam totul despre cum sa obtii o amenajare a locuintei in stil mediteranean.
Este cel mai bun mod de a evoca senzatiile de a fi in locurile fermecatoare de pe malul marii.
Asadar, oriunde ai locui, poti adauga o nota de vara sau „de coasta” in casa ta.
Piesele de mobilier
Pentru stilul mediteranean, piesele de mobilier trebuie sa ofere eleganta locuintei, alaturi de confort si functionalitate.
Pentru momentele de relaxare si liniste, opteaza pentru dulapuri, mese de dining, masute de cafea si canapele, cu spatii de depozitare sau extensibile.
Majoritatea mobilierului este de dimensiuni mari si cu loc generos de depozitare, insa au un design simplist, care nu aglomereaza incaperile, lasandu-le pe acestea aerisite.
Masa din zona de dining nu trebuie sa lipseasca din amenajarea in stil mediteranean. Aceasta poate fi extensibila, pliabila sau ca atare.
Pentru ca designul pune accent pe functionalitate, masa poate fi folosita si drept blat de lucru sau loc provizoriu de depozitare.
Peretii si pardoseala incaperilor
Stilul mediteranean pune accent pe materialele naturale, precum lemnul si piatra, insa ceea ce pune in evidenta acest design este jocul de modele de mozaic, cu forme geometrice diferite si in palete cromatice care se asorteaza cu restul culorilor din incaperi.
Stilul mediteranean incurajeaza culorile calde si reci, pastelate, simple, primitoare si placute privirii, precum nuantele citrice, exotice, albastrul marii, violetul deschis al lavandei, galbenul, bejul sau maroul.
Mozaicul poate fi folosit atat pentru pereti, dar si pentru tavan sau pardoseala.
In general, peretii unei locuinte amenajate in acest design, sunt vopsiti in culoarea alb, iar piesele de mobilier si decoratiunile au tonuri mai inchise.
Deoarece stilul impune functionalitatea locului, majoritatea persoanelor aleg sa instaleze sistem cu incalzire in pardoseala, iar deasupra acestuia monteaza un parchet de calitate, podea din lemn masiv sau combinatii de mozaic.
Corpurile de iluminat
Stilul mediteranean este adeptul luminii naturale, calde si placute, asa ca incearca sa amenajezi locuinta in functie de modul in care lumina zilei ajunge in casa ta.
Cu toate acestea, pentru perioada serii si a noptii, pentru spatiile intunecate sau pentru un surplus de lumina, alege pentru tavan abajururi cu mozaic sau lampi minimaliste cu picior lung ce pornesc de pe podea.
Decorul mediteranean
Incaperile nu sunt minimaliste, nici pe departe… Dar nici nu exista o utilizare excesiva a elementelor decorative.
Decorul mediteranean este un concept relaxat si simplu, fara mari excese sau artificii.
Datorita acestui fapt, transmite pace si creeaza atmosfere senine care sunt irezistibile.
Elementele textile sunt esentiale in decorarea mediteraneana, deoarece cu cat sunt mai fine cu atat mai bine.
Din acest motiv, bumbacul si inul sunt cele mai folosite fibre, avand in vedere delicatetea si prospetimea pe care le-o confera incaperilor, fie ca este vorba de perdele, perne sau covoare.
Stilul mediteranean inseamna lumina, liniste, natura in stare pura si pofta de viata; acest stil incearca sa reprezinte toate aceste senzatii intr-un spatiu.
Primul lucru pe care nu trebuie sa-l uiti atunci cand decorezi spatiile in stil mediteranean este ca frumusetea sta in simplitate.
Renunta la accesoriile inutile, opteaza pentru adaugarea de elemente care indeplinesc o functie si alege mobilierul subtil, cu linii pure si curate.
Nu uita ca unul dintre principalele obiective ale mobilierului mediteranean este de a transmite liniste, iar acest lucru se realizeaza in principiu prin liniile sale simple si o legatura importanta cu natura.